Edukacija Neries regioniniame parke

Neries regioniniame parke pirmokai susitiko su gamtininku Sauliumi Pupininku, kuris ne tik papasakojo apie miško gyvūnus, bet ir leido paliesti jų skeleto dalis, karčius,  plunksnas, pasimatuoti ragus. Saulius mokinius palydėjo Dūkštos pažintiniu taku, papasakojo apie piliakalniuose slypinčius turtus ir archeologinius radinius, pamokė pirmykščio verpimo paslapčių. Kaip smagu, kad netoli mūsų driekiasi toks vaizdingas kraštovaizdis! Viso tako šįsyk neįveikėme, tad būtinai dar čia sugrįšime.


Pirmosios pagalbos mokymai

Verta nuo pat mažens ugdyti tinkamą požiūrį teikiant pagalbą kitiems. Pirmosios pagalbos mokymai leidžia tinkamai ir greitai reaguoti į situacijas, kurios kelia grėsmę sveikatai ar gyvybei. Todėl šiandien vyresniųjų klasių mokiniai dalyvavo pirmosios pagalbos mokymuose, kuriuos vedė fondo prezidentas „Na Obcej Ziemi“Piotr Poźlewicz.


OceanVr

Gegužės 30 dieną I-IV klasės mokiniams vyko vandenyno tematikos interaktyvus ir edukacinis užsiėmimas OceanVr, kurio tikslas buvo supažindinti vaikus su povandeninio pasaulio paslaptimis, virtualiai persikelti į jūros gelmes ir pasitelkus technologijas, tai yra dirbtinį intelektą, sukurti savo jūros gyvūnus.


Mokinių pasirodymas 35 – ajame Lietuvos Lenkų Sąjungos jubiliejuje

Gegužės 29 d. Sudervės Mariano Zdziechovskio pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokiniai turėjo garbę dalyvauti renginyje skirtame Lietuvos Lenkų Sąjungos 35-mečio progai paminėti. Mokiniai deklamavo eilėraščius, dainavo dainas ir atliko liaudies šokį. Tikime, kad mokydami patriotinių dainų ir eilėraščių, taip pat liaudies šokių, mokyklos mokytojai puoselėja tautinį sąmoningumą, ugdo jauną ir dorą pilietį - gerbiantį tradicijas, tikėjimą ir papročius.


Paskutinis skambutis

Gegužės 28 dieną priešmokyklinėje grupėje „Bitutės“ įvyko „Paskutinio Skambučio“ šventė. Ugdytiniai iš nedrąsių mažylių tapo savarankiškais, drąsiais, pasauliu besidominčiais asmenimis, norinčiais imtis naujų, vis sunkesnių užduočių. Nerūpestingas laikotarpis baigėsi ir laikas imtis kitų pareigų. Šventės pradžioje priešmokyklinukai pristatė meninę dalį, kurioje persipynė eilėraščiai, linkėjimai ,dainos bei šokiai apie linksmai praleistą laiką darželyje. Mokyklos Direktorė, pavaduotoja ugdymui kartu su grupės mokytoja įteikė vaikams diplomus, knygeles bei saldumynus. Taip yra, jog vienas etapas turi baigtis, kad kitas galėtų prasidėti. Dėkojame Tėveliams už kartu praleistą laiką, pagalbą ir palaikymą, o vaikams linkime linksmų vasaros atostogų, sėkmės mokykloje ir naujų pažinčių.


Kvadrato varžybos

Gegužės 29 d. Sudervės Mariano Zdziechovskio pagrindinėje mokykloje vyko rajoninės pagrindinių mokyklų pradinių klasių kvadrato varžybos. Tai yra komandinis sportas, kai kiekviena komanda stengiasi pasiekti pergalę. Norėtųsi akcentuoti, kad kovos tarp komandų buvo įdomios ir atkaklios, o vaikai įgijo vertingos patirties kaip ugdyti charakterį, komandinę dvasią bei pagerino tarpusavio bendradarbiavimo įgūdžius.

Mūsų mokyklos komanda įveikė visas savo varžoves ir iškovojo pirmąją vietą. Antrą vietą užėmė Pakenės Česlovo Milošo pagrindinės mokyklos komanda, trečią – Kyviškių pagrindinės mokyklos komanda. Sveikiname laimėtojus ir linkime sėkmės.


ŠEIMOS ŠVENTĖ

Gegužės 24 dieną mūsų mokykloje įvyko renginys vienijantis visą mūsų mokyklos bendruomenę – Šeimos Šventė. Įžanginį žodį tarė mokyklos direktorė Renata Starenkienė – šiltai pasveikinusi visus atvykusius – tėvelius, senelius, draugus ir šiaip neabejingus mūsų mokyklos bendruomenės veiklai žmones. Mero patarėja Evelina Mokžecka mero vardu pasveikino visus susirinkusius ir linkėjo „Tegul ši diena teikia daug džiaugsmo, o nuo veidų tegul neišblėsta šypsenos“.
Šventinį pasirodymą pradėjo patys mažiausieji mokyklos mokiniai – ikimokyklinių ir priešmokyklinės grupių auklėtiniai. Vaikai, su savo auklėtojomis, pristatė muzikinę programą susilaukusią audringų žiūrovų ovacijų.
Pradinių ir vidurinių klasių mokiniai deklamavo eilėraščius, dainavo dainas, scenose sukosi valso ir kitų šiuolaikinių šokių ritmu, išsakė šilčiausius linkėjimus čia susirinkusiems svečiams.

Meninę šio renginio dalį užbaigėme bendru flashmobu, po kurio visų laukė staigmena - muilo burbulų šou ir šokiai su didžiuliu baltuoju lokiu. Mažieji šventės smaližiai ir ne tik, vaišinosi saldžios vatos dėbesėliais ir buvo pakviesti į mokinių organizuotas edukacines dirbtuvėles – galėjo išbandyti piešimą ant vandens, ant veiduko nusipiešti patinkantį personažą bei pasidaryti lėlę skudurinukę. Tuo pat metu mokyklos sporto aikštelėje vyko šeimų krepšinio varžybos, kur nepritrūko įnirtingos kovos mokyklos globėjo Mariano Zdziechovskio taurei laimėti.

Šią nuostabią šventę užbaigėme prie laužo mokyklos pavėsinėje – puikiai nusiteikę, ant iešmo kepdami grill dėšreles ir vaišindamiesi skania medžiotojų sriuba.


Edukacinis užsiėmimas su bendruomenės pareigūnėmis

Gegužės 14 dieną ikimokyklinių, priešmokyklinės grupės bei 1-4 klasių mokiniai dalyvavo saugaus eismo užsiėmimuose. Bendruomenės pareigūnės Violeta Vitlickaja-Zubanova ir Zariana Raizgytė supažindino su pagrindinėmis saugaus eismo taisyklėmis. Kartu su policijos pareigūnėmis atvyko Amsis, kuris padėjo pravesti pamoką.


II Mažylio Festivalis

Gegužės 23 d. priešmokyklinio ugdymo grupės "Bitutės" ugdytiniai dalyvavo „Mažylio Festivalyje“, kuriame  pristatė dainą "Širdelė" ir deklamavo eilėraštį "Kokia yra mano šeima?". Festivalis įvyko Tradicinių amatų centre Houvalto dvare Maišiagaloje. Renginį organizavo Fondas "Svetimoje žemėje" ir Maišiagalos lopšelis-darželis. Renginys buvo skirtas vaikams, lankantiems lenkiškus darželius, lopšelius – darželius  bei skyrius Vilniaus rajone.

Grupės „Bitutės“ ugdytiniai už pasirodymą buvo apdovanoti saldumynais, dovanomis ir diplomais.

Nuoširdžiai dėkojame p. Piotrui Poźlewicz už galimybę dalyvauti Festivalyje


EDUKACINĖ PAŽINTINĖ IŠVYKA VAIKŲ GYNIMO DIENOS PROGA „LATVIJOS PRAEITIS IR DABARTIS“

Ne paslaptis, kad mūsų mokyklos bendruomenė mėgsta tyrinėti. Šį kartą aplankėmė Latvijos kurortinį miestelį – Jūrmalą ir sostinę – Rigą. Istorijos mokytoja Liucina Lapševič ir mokyklos direktorė Renata Starenkienė suorganizavo 2 nuostabias džiaugsmo, nuotykių ir tyrinėjimo kupinas dienas, kurių metu susipažinome su Latvijos istorija, geografija ir kultūra.
Pirmiausia susipažinome su Rundalės rūmų žavesiu ir Kurlandijos hercogų šeimos paslaptimis. Po ekskursijos ir edukacijų hercogų vasaros rezidencijoje - mūsų laukė gražiausias Baltijos jūros kurortas – Jūrmala. Jūros ošimas, nuostabus viešbutis prie pat jūros kranto ir puikus saulėtas oras paliko neišdildomus įspūdžius. Galimybė paplaukioti baseine, atsipalaiduoti SPA zonoje, o norintiems – praleisti laiką sporto salėje, pasivaikščiojimai kurorto parkuose ar pajūriu, taip pat skanūs pusryčiai - leido visiems atsipalaiduoti ir mėgautis akimirka.
Kitą dieną mūsų laukė pažintis su nuostabiąja Latvijos sostine Riga. Seni gyvenamieji namai, senoviniais akmenimis grįstos gatvelės, raudoni čerpiniai namų stogai ir virš jų iškylantys bažnyčių aukšti špiliai -  mums pasakė, kad čia karaliauja gotika, liuteronybė ir daugiakultūriškumas.
Apžiūrėję sostinės senamiestį, aplankėme Rigos automobilių muziejų, visi buvo sužavėti unikalių ir labai retų automobilių ekspozicija. Mokiniai pagilino žinias apie automobilių pramonės istoriją  - nuo pirmojo rato iki pirmojo automobilio. Tai buvo puikiai praleistas laikas kartu.