Mokyklos globėjo Mariano Zdziechovskio kapo lankymas

Kasmet mūsų mokyklos mokiniai prieš Vėlines ir Visų Šventųjų dieną aplanko bei sutvarko mokyklos globėjo Mariano Zdziechovskio ir jo žmonos Marijos Zdziechovskos kapą esantį Antakalnio kapinėse. Taip pat aplankomi ir buvusių mokyklos direktorių kapai. Ši tradicija ypatingai svarbi šiuo metų laiku, kai Vėlinės mus skatina prisiminti ir pagerbti mirusius artimuosius bei tuos, kurie reikšmingai prisidėjo prie mūsų mokyklos bendruomenės gyvenimo.

Mokiniai dalyvaudami šioje iniciatyvoje, ne tik rūpinasi kapų tvarkymu, bet ir mokosi svarbiausių vertybių – pagarbos, atjautos ir atsakomybės.

Džiaugiamės, kad kaip mokyklos bendruomenė, puoselėjame tradicijas ir krikščioniškas vertybes, kurios padeda ugdyti jaunosios kartos sąmoningumą, atjautą ir gilų suvokimą, kad pagarba mirusiems – tai pagarba mūsų pačių šaknims.


Visuomenės sveikatos priežiūros specialisto apsilankymas

Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupės ugdytiniai nori būti sveiki bei sveikai augti. Todėl spalio 24 dieną mūsų įstaigą aplankė mokyklos Visuomenės sveikatos specialistė Renata Mozarska. Paruošė vaikams trumpą pokalbį apie rankų higieną ir vitaminus bei pateikė išsamią instrukciją, kaip tinkamai plauti rankas. Ugdytiniai aktyviai atsakinėjo į užduotus klausimus, demonstruodami puikias žinias. Po pokalbio visi vaikai nusiplovė rankas muilo lapeliais. Nusiplovus rankas, įvyko „protų mūšis“, kaip svarbu valgyti sveikus produktus - vaisius ir daržoves. Po diskusijos vaikai pasivaišino atsineštomis morkomis, aprūpindami save kasdienine vitaminų doze.

Nuoširdžiai dėkojame p. Renatai Mozarskai už pasidalijimą žiniomis bei dovanomis.

 

 


Atvira integruota lenkų kalbos ir technologijų pamoka

Spalio 24 d. 3 klasės mokiniai dalyvavo integruotoje lenkų kalbos ir technologijų pamokoje tema „Visų Šventųjų diena mūsų kultūroje“. Pamoka, kurioje buvo jungiami teoriniai ir praktiniai elementai, siekė ne tik perduoti žinias apie šią rimties reikalaujančią dieną, bet ir skatinti mokinius ugdyti vertybes, tokias kaip pagarba protėviams bei pilietiškumas.

Pamokos pradžioje mokiniai peržiūrėjo edukacinį filmuką, kuriame buvo pasakojama apie mūsų kultūros tradicijas, susijusias su lapkričio 1-2 dienomis. Filmas buvo pritaikytas mūsų mokinių amžiui, todėl pateikė medžiagą, kurią vaikai galėjo lengvai suprasti ir susieti su savo gyvenimu. Po peržiūros vyko interaktyvi viktorina, kuri leido įtvirtinti mokinių žinias, skatino greitą mąstymą bei formavo komandinius įgūdžius.

Praktinėje pamokos dalyje mokiniai kūrė vainikus, naudodami natūralias medžiagas, tokias kaip džiovintos gėlės, smilgos, šlamučiai ir eglišakiai.

Pamoka baigėsi simboline tylos minute, kurios metu mokiniai buvo kviečiami susikaupti, apmąstyti ir prisiminti savo artimuosius, išėjusius anapilin.

Ši integruota pamoka sėkmingai derino tradicinius ugdymo elementus su moderniais metodais. Tai buvo puiki galimybė mokiniams giliau suprasti Visų Šventųjų dienos reikšmę, tuo pačiu ugdant krikščioniškas vertybes bei pilietiškumo įgūdžius.


Su gamtos dovanomis pasaulis nėra niūrus" 2023-2024 mokslo metai

Spalio mėnesį projektas buvo įgyvendintas darželio grupėse

"Su gamtos dovanomis pasaulis nėra niūrus"

Mūsų įstaigos ugdytiniai labai mėgsta būti lauke, nesvarbu, ar tai būtų pasivaikščiojimai miške, po pieva ar žaidimų aikštelėje, įstaigos sode. Vaikus džiugina akimirkos, kai jie gali savarankiškai rinkti kankorėžius, kaštonus, giles ir lapus, su dideliu susidomėjimu įstaigos gamtos apsuptyje tyrinėja bei stebi boružes, sraiges ar skruzdėles, tuo pačiu smagiai praleisdami smagiai laiką. Vaiko kasdienybė – tai galimybė tyrinėti gamtą, stebėti jos grožį ir su ja bendrauti. Tai leidžia patirti realybę multisensoriniu būdu: klausausi, žiūriu, patiriu.

Projekto tikslas buvo sukurti galimybes vaikams pažinti atskirus metų laikus ir jiems būdingus bruožus, skatinti domėjimąsi gamtos pasauliu bei lavinti fizinį aktyvumą, taip pat ugdyti vaikų savarankiškumą bei kūrybiškumą.

Projekto metu vyko daug STEAM veiklų nuo pačių mažiausių ugdytinių iki priešmokyklinio amžiaus vaikų. Projektui apibendrinus buvo sukurtas sensorinis takelis iš įvairių miško gėrybių, kuris skirtas pusiausvyros mankštai bei pėdų masažui.  Tai labai gerai veikia žaidžiant su vaikais, o taip pat daro patrauklesnius grupinius užsiėmimus, kurių metu ugdytiniai gali skaičiuoti, dėlioti įvairias raides ir skaičius, lyginti, rasti skirtumus tarp gamtos gėrybių.

Nuoširdžiai dėkojame visiems Tėveliams už glaudų bendradarbiavimą.


Kūrybinės dirbtuvės su teatro instruktoriais iš Balstogės – pasiruošimas XXVIII mokyklinių teatrų festivaliui „Vilnius 2024“

Spalio 18 dieną mūsų mokykloje viešėjo svečiai iš Balstogės – teatro instruktorės Magdalena Kiszko Dojlido ir Magdalena Kruszyńska-Sosnowska, kurios turėjo galimybę pamatyti mokyklinės teatro trupės „Kūrybinis pasaulis“ spektaklį „Coliukė“. Jaunieji aktoriai, vadovaujami mokytojos Renatos Romeiko, pristatė spektaklį, prie kurio dirbo kelis pastaruosius mėnesius.

Po spektaklio peržiūros instruktoriai pateikė vertingų patarimų, kaip dar labiau tobulinti aktorių vaidybą ir bendrą spektaklio pastatymą. Jų patirtis ir žinios pasirodė esą neįkainojamos, ruošiantis XXVIII Mokyklinių teatrų festivaliui „Vilnius 2024“.

Nuoširdžiai dėkojame instruktoriams už jų laiką ir vertingus patarimus, o mūsų jauniesiems aktoriams linkime sėkmės ruošiantis festivaliui!

 

 


Prevencinė paskaita: mokinių pareigos ir atsakomybė už nederamą elgesį

Spalio 18 d. mūsų mokyklos 5–10 klasių mokiniai dalyvavo prevencinėje paskaitoje, kurią vedė Vilniaus rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnės Violeta Vitlickaja-Zubanova ir Zariana Raizgytė. Šio susitikimo tikslas – skatinti mokinius suprasti savo teises ir pareigas, taip pat padėti išvengti nederamo elgesio tiek mokykloje, tiek už jos ribų.

Paskaitos metu pareigūnės aptarė pagrindinius teisės pažeidimus bei išaiškino kokia atsakomybė gręsia už netinkamus veiksmus. Ypatingas dėmesys buvo skirtas drausmės svarbai mokykloje, pabrėžiant, kad kiekvienas mokinys turi laikytis nustatytų taisyklių, gerbti kitus bei puoselėti draugišką aplinką.

Diskutuota ir apie prekybos žmonėmis pavojus – tai tema, kuri aktuali ne tik suaugusiems, bet ir jaunimui. Pareigūnės aiškino, kaip išvengti pavojingų situacijų ir apsisaugoti nuo manipuliacijos.

Šios prevencinės paskaitos yra svarbios ne tik dėl teisinės atsakomybės žinojimo, bet ir dėl galimybės stiprinti mokinių savimonę bei pilietiškumą. Tai padeda mokiniams geriau suprasti, jog jų elgesys turi pasekmių, ir skatina atsakingai elgtis tiek mokykloje, tiek už jos ribų.


Mokinių dalyvavimas zoniniame deklamavimo konkurse „Kresy 2024”

Spalio 16 dieną mūsų mokyklos mokiniai dalyvavo zoniniame deklamavimo konkurse „Kresy 2024“, kuris vyko Riešės šv. Faustinos Kovalskos pagrindinėje mokykloje. Renginyje dalyvavo 32 mokiniai, suskirstyti į keturias amžiaus grupes. Išrinkti geriausius iš geriausių komisijai tapo tikru iššūkiu, o tai rodo aukštą šių metų konkurso dalyvių lygį.

Nepaprastai didžiuojamės, kad jaunimas taip noriai atsigręžia į poeziją – meną, kurio galioje padaryti šį pasaulį gražesnį. Mūsų mokyklos laureatai:

Laura Maria Moskal – 3 klasė

Amelija Dainovska – 5 klasė

Maksymilian Daniševski – 9 klasė

Olivija Starenko – 9 klasė

Evelina Šidlovska – 10 klasė

Nuoširdžiai sveikiname mūsų mokinius ir linkime jiems didelės sėkmės sekančiame konkurso etape - rajoninėje atrankoje!

Ypatingą padėką skiriame lenkų kalbos  mokytojoms Kristinai Stankevičienei ir Renatai Romejko, kurios su didžiuliu atsidavimu parengė mokinius šiam konkursui taip prisidėdamos prie lenkų kultūros puoselėjimo.


9–10 klasių mokiniai dalyvavo „Youth Empowered“ renginyje „Užsikrauk karjerai“

Spalio 15 dieną mūsų mokyklos 9–10 klasių mokiniai turėjo išskirtinę galimybę dalyvauti tarptautinės edukacinės programos „Youth Empowered“ metiniame renginyje „Užsikrauk karjerai“, kuris vyko Socialinių mokslų kolegijoje. Šis renginys buvo neatsiejama mūsų mokykloje vykdomos karjeros ugdymo ir profesinio orientavimo programos dalis, siekianti skatinti mokinius planuoti savo ateitį ir padėti jiems atrasti įvairias karjeros galimybes.

Renginio metu mokiniai leidosi į įkvepiančią kelionę po ateities karjeros perspektyvas, gilino supratimą apie tai, kokių pagrindinių įgūdžių reikės sėkmingai karjerai ir kaip šiuos įgūdžius pritaikyti siekiant asmeninių tikslų. Dalyviai taip pat turėjo progą sužinoti apie dirbtinio intelekto įrankius, kurie tampa vis svarbesni šiuolaikinėje darbo rinkoje, ir aptarė būdus, kaip šiuos technologinius sprendimus galima išnaudoti kuriant savo karjeros planus.

Šis renginys ne tik praplėtė mokinių žinias apie karjeros galimybes, bet ir skatino juos galvoti apie ateities tikslus, ugdyti įgūdžius, padėsiančius jiems išsiskirti darbo rinkoje, ir pasinaudoti technologinėmis naujovėmis. Tokios iniciatyvos padeda mokiniams tikslingai planuoti savo karjeros kelią ir suteikia vertingą informaciją bei motyvaciją siekti savo svajonių.

Džiaugiamės galėdami suteikti mokiniams progą dalyvauti tokiuose renginiuose.


„Pasaulis sukasi vaivorykštės spalvomis“

Žaidimas su spalvomis yra vienas iš būdų skatinančių vaikus tyrinėti pasaulį. Aplink supančios spalvos lavina vaikų mąstymą, intelektą bei vaizduotę.

„Drugelių“ grupės ugdytiniai per žaidimą pasinėrė į spalvų pasaulį. Žaisdami su vaivorykštės spalvų žaislais, klausydami eilėraščių, pasakojimų, dainų bei atlikdami meno kūrinius ir eksperimentus, išgyvendami juos visais pojūčiais, greitai įtvirtino spalvingo pasaulio spalvas. Kas sukėlė daug teigiamų emocijų ir šypsenų.


5 klasės mokiniai dalyvavo programos „Czas na przebój“ filmavime

Spalio 14 dieną mūsų mokyklos 5 ir 6 klasės mokiniai, lydimi mokytojos Beatos Zubrickos, dalyvavo populiarios muzikinės programos „Czas na przebój“, kurią organizuoja TVP Wilno, filmavimuose. Ši išvyka buvo dalis karjeros ugdymo mokykloje iniciatyvos, skirtos supažindinti mokinius su įvairiomis profesijomis, skatinti domėjimąsi kūrybine industrija bei plėsti žinias apie televizijos ir medijų pasaulį.

Mokiniai turėjo ne tik galimybę stebėti tiesioginį laidos filmavimą, bet ir dalyvauti specialioje ekskursijoje po filmavimo aikštelę. Jos metu jie sužinojo apie visą televizijos programos kūrimo procesą – nuo scenarijaus rengimo iki galutinio montažo – bei apie daugybę užkulisinio darbo aspektų. Mokiniai gavo galimybę pabendrauti su televizijos kūrėjais, užduoti klausimus apie jų kasdienį darbą ir patirti iš arti, su kokiais iššūkiais susiduriama kuriant televizijos produkciją. Ši patirtis suteikė mokiniams naujų žinių apie žiniasklaidos industriją bei padėjo geriau suprasti, kokių įgūdžių reikia norint sėkmingai dirbti šioje srityje.

Tokie edukaciniai renginiai ne tik leidžia mokiniams įgyti teorinių ir praktinių žinių, bet ir skatina juos plėsti savo akiratį, galvojant apie galimas karjeros kryptis. Visi dalyviai grįžo kupini įspūdžių, džiaugdamiesi ne tik įdomiai praleistu laiku, bet ir naujomis žiniomis.

Džiaugiamės galėdami suteikti savo mokiniams tokias unikalias karjeros ugdymo galimybes ir nekantriai laukiame daugiau panašių iniciatyvų ateityje!