Kūrybinės Academia Polonica dirbtuvės skirtos Česlovo Milošo metų iniciatyvai palaikyti

Mūsų mokyklos 9-10 klasių mokiniai, vadovaujami lenkų kalbos mokytojos Kristinos Stankevičienės, dalyvavo Vilniaus universiteto Filologijos fakultete vykusiuose Academia Polonica projekto organizuotuose kūrybinėse dirbtuvėse. Šios išskirtinės veiklos buvo skirtos Česlovo Milošo metų minėjimui – vieno žymiausių lenkų poetų ir Nobelio premijos laureato.

Dirbtuvių metu mokiniai turėjo progą geriau pažinti Milošo kūrybą per meninę prizmę, klausėsi paskaitos apie jo gyvenimą ir darbus, taip pat aktyviai dalyvavo diskusijoje ir viktorinoje. Šie užsiėmimai ne tik praturtino mokinių žinias apie lenkų literatūrą bei kultūrą, bet ir skatino kritinį mąstymą bei bendradarbiavimo įgūdžius.

Dalyvavimas tokiose iniciatyvose yra itin svarbus šiuolaikiniame ugdymo procese. Tai suteikia mokiniams galimybę suprasti, kaip teorija susijusi su praktika, ir leidžia tiesiogiai susidurti su kultūra ir literatūra platesniame kontekste. Tokios edukacinės išvykos ne tik plečia akiratį, bet ir įkvepia kūrybinei veiklai bei gilinti domėjimąsi literatūra ir menu.


Asmens higienos užsiėmimai

Rugsėjo 20 dieną mūsų mokykloje vyko sveikos gyvensenos ugdymo renginys 5–10 klasių mokiniams, kurį vedė visuomenės sveikatos specialistė - Renata Mozarska.

Renginio metu, Renata Mozarska aptarė pagrindinius asmens higienos aspektus, pabrėždama, kaip svarbu kasdien rūpintis asmens higiena, ypač brendimo laikotarpiu. Mokiniai sužinojo, kad besikeičiantis kūnas reikalauja atidesnės priežiūros ir tinkamos higienos, kas padeda ne tik puoselėti savo sveikatą, bet ir užtikrina gerą savijautą.

Be to, specialistė palietė sveikos mitybos temą, kuri vaidina esminį vaidmenį palaikant gerą sveikatą. Ji pabrėžė, kaip tinkama mityba teigiamai veikia mūsų kūną ir stiprina organizmo atsparumą ligoms. Svarbi užsiėmimų dalis buvo ir užkrečiamų ligų, tokių kaip gripas ir COVID-19, prevencija. Ponia Renata pabrėžė, kaip svarbu laikytis prevencinių priemonių – reguliariai ir kruopščiai plauti rankas, vengti artimo kontakto su sergančiais asmenimis ir likti namuose, jei atsiranda bet kokie peršalimo simptomai, tokie kaip kosulys, sloga ar karščiavimas, siekiant išvengti ligų plitimo.

Tokios iniciatyvos užtikrina, kad mūsų mokyklos mokiniai ne tik įsisavintų svarbias žinias, bet ir būtų tinkamai pasirengę rūpintis savo sveikata kasdieniame gyvenime.


Edukacinė-pažintinė išvyka į Dūkštų regioninį parką

Rugsėjo 18 dieną mūsų mokyklos 8 klasės mokiniai, lydimi geografijos ir gamtos mokslų mokytojo Pavelo Samuchovo, dalyvavo edukacijoje už mokyklos ribų, kurios tema «Dūkštų pažintiniai takai – tvarumas ir darnaus turizmo plėtra». Ši išvyka suteikė mokiniams galimybę gilinti žinias apie aplinkosaugą, darnaus turizmo svarbą bei tvarumo principus tiesiogiai patiriant gamtą.

Edukacijos už mokyklos ribų yra neatsiejama pažangaus ugdymo dalis, skatinanti mokinius mokytis per patirtį. Ši išvyka puikiai dera su atnaujintu ugdymo turiniu, kuris orientuojasi į kompetencijų ugdymą ir gilesnį ryšį tarp teorijos bei praktikos. Mokydamiesi ne tik klasėje, bet ir realiame pasaulyje, mokiniai įgyja platesnį supratimą apie ekologiją, tvarumą ir aplinkosaugos problemas.

Tokios išvykos ne tik praplečia teorines žinias, bet ir skatina kritinį mąstymą, kūrybiškumą bei gebėjimą taikyti įgytas žinias sprendžiant realaus pasaulio iššūkius. Mokiniai galėjo stebėti biologinę įvairovę, aptarti tvarumo principus ir darnaus turizmo plėtros svarbą, taip pat giliau suvokti atsakingo vartojimo reikšmę.

Savo mokykloje, skatindami pažangų mokytojų požiūrį į ugdymą, siekiame kad jie nuosekliai jungtų teorines žinias su praktinėmis patirtimis, taip ugdydami mokinių atsakingumą ir jų sąmoningumą.


„Apkabink mokyklą“ – Judumo savaitės iniciatyva mūsų mokykloje!

Kiekvienais metais rugsėjo 16–22 d. visoje Europoje minima Europos Komisijos inicijuota Judumo savaitė, kurios tikslas – skatinti tvarų judumą ir atkreipti dėmesį į fizinio aktyvumo svarbą kasdieniniame gyvenime. Prisidėdama prie šios prasmingos iniciatyvos, mūsų mokykla rugsėjo 17 d. surengė akciją „Apkabink mokyklą“, kurios metu visa mokyklos bendruomenė simboliškai pademonstravo vienybę, bendruomeniškumą ir judėjimo svarbą.

Rytą mokyklos kieme susirinko visi – nuo mažiausiųjų ikimokyklinukų iki vyriausiųjų klasių mokinių, mokytojai ir administracijos darbuotojai. Akcijos metu visi dalyviai kartu apeidami mokyklą tarsi apkabino ją vieningu žingsniu, primindami apie judėjimo svarbą mūsų sveikatai.

Mūsų mokyklos tikslas yra ne tik skatinti fizinį aktyvumą, bet ir stiprinti bendruomenės jausmą. Kiekvienas, prisijungęs prie šios akcijos, tapo svarbia mūsų bendruomenės dalimi. Mokyklos kiemas tą dieną virto susibūrimo vieta, kurioje dalijomės ne tik judėjimo džiaugsmu, bet ir bendravimu, šypsenomis bei nuoširdžiu palaikymu vieni kitiems.

Nuoširdžiai dėkojame visiems dalyvavusiems! Judėkime kartu ne tik Judumo savaitės metu, bet ir kiekvieną dieną – tai stiprina ne tik mūsų sveikatą, bet ir mokyklos bendruomenę!


Istorijos pamoka Kernavėje – mokymasis netradicinėse erdvėse

6 klasės mokiniai vyko į patyriminę edukaciją už mokyklos ribų „Kernavės piliakalniai ir šio miestelio gyventojai“, kurią organizavo istorijos mokytoja Liusia Lapševič. Ši išvyka suteikė mokiniams galimybę įgyti žinių autentiškoje vietoje – muziejuje po atviru dangumi.

Kernavė, su savo istoriniais piliakalniais ir praeities reliktais, tapo gyva istorijos pamoka. Toks mokymosi būdas leidžia mokiniams geriau suprasti praeities įvykius per tiesioginę patirtį ir stebėjimą. Mokymasis už mokyklos sienų padaro žinias labiau apčiuopiamas, o tai skatina ilgalaikį faktų įsiminimą ir mokinių smalsumo ugdymą.

Pamokų organizavimas netradicinėse erdvėse reikalauja iš mokytojo ne tik puikių dalyko žinių, bet ir gebėjimo dirbti nestandartinėmis sąlygomis. Mokytoja Liusia Lapševič, nuolat vedanti panašaus formato pamokas, demonstruoja ne tik didžiulį žinių bagažą, bet ir kūrybišką požiūrį į mokymą bei gebėjimą sudominti mokinius derinant teoriją su praktika.

Pamokos netradicinėse erdvėse – tai unikali galimybė mokiniams įgyti žinių per patirtinę veiklą. Dėka mokytojų atsidavimo ir kompetencijos, mūsų mokiniai turi galimybę ne tik sužinoti apie praeitį, bet ir ją suprasti bei patirti. Tai pamokos, kurios ilgai išlieka atmintyje ir skatina toliau domėtis istorija.


7-8 klasių mokinių edukacinė-pažintinė išvyka „Lobių paieškos Europos parke“

Rugsėjo 13 dieną 7 ir 8 klasių mokiniai su klasės vadovais Liucija Jastramskiene ir Božena Kilniene leidosi į pažintinę-edukacinę išvyką – „Lobių paieškos“ Europos parke. Tai buvo ne tik įdomus ir smagus užsiėmimas, bet ir puiki proga plėtoti įvairias dalykines ir asmenines mokinių kompetencijas už klasės ribų, stiprinant mokinių gebėjimą dirbti komandoje, įveikti iššūkius ir gilinti žinias apie meno ir kultūros svarbą.

Edukacinės išvykos yra itin reikšmingos mokinių mokymosi procesui. Patirtinės veiklos gamtoje ir netradicinėse aplinkose suteikia vaikams galimybę plėsti savo akiratį, skatinti kūrybiškumą ir kritinį mąstymą. Be to, komandos formavimo veiklos, tokios kaip lobių paieška, padeda ugdyti bendravimo, bendradarbiavimo ir problemų sprendimo įgūdžius. Šios išvykos metu mokiniai turėjo galimybę atrasti meno kūrinius, paslėptus parko erdvėse, spręsti užduotis ir ieškoti „lobio“, kas skatino susitelkti, bendrauti tarpusavyje ir veikti vieningai.

Po įdomios ir aktyvios edukacijos mokiniai atsipalaidavo ir dalinosi įspūdžiais Hezburger greito maisto restorane. Skanių užkandžių pertraukėlė buvo puiki proga dar kartą aptarti nuotykius, praleistus ieškant „lobio“, bei dar labiau sustiprinti mokinių bendruomeniškumo jausmą.

Dėkojame mokytojams už kruopščiai suplanuotą ir įdomią dieną bei gebėjimą organizuoti iššūkius, kurie lavina mokinių socialinius ir emocinius įgūdžius!


Sėkmingai mokslų pradžiai!

Rugsėjo 12 dieną mokyklos direktorė Renata Starenkienė iškilmingai įteikė mokyklines priemones, kurios padės pirmokams su šypsena žengti į mokslo pasaulį. Kiekvienas vaikas gavo dėžę, kurioje tilpo spalvinga kuprinė ir didžiausias reikalingų mokyklinių reikmenų komplektas, būtinas tiek pamokoms, tiek popamokinei veiklai. Pirmokai, neslėpdami savo nuoširdaus džiaugsmo, su pasitenkinimu apžiūrėjo kuprinių turinį.

Mokyklines priemones finansavo Lenkijos Respublikos Švietimo Ministerija, vykdydama projektą, kurį organizavo Lenkijos Kalbos Plėtros Institutas „Kolbės pirmokų bonas Lietuvoje“. Projektą įgyvendina Jano Olszewskio vardo fondas „Pagalba lenkams Rytuose“. Šis projektas ne tik padeda tobulinti mokinių mokymosi aplinką bet ir prisideda prie lenkų tautinės mažumos išsaugojimo Lietuvoje, stiprinant jų tautinį tapatumą, puoselėjant kalbą ir tradicijas.

Dėka tokių iniciatyvų mūsų mažiausieji ne tik gauna būtinų mokyklinių priemonių, bet ir jaučiasi remiami bei vertinami nuo pat savo mokymosi kelionės pradžios. Nuoširdžiai dėkojame Krystynai Dzierżyńskai, Lenkų mokyklų mokytojų asociacijos Lietuvoje „Macierz Szkolna“ prezidentei, už atsidavimą ir rūpestį mūsų mokiniais. Tikime, kad šios mokyklinės priemonės bus vertinga parama jų kasdieniniame mokymosi procese ir padės siekti akademinių aukštumų.


1 klasės mokinių saugaus eismo edukacija Mostiškių daugiafunkciniame centre

Rugsėjo 11 dieną  mūsų mokyklos 1 klasės mokiniai dalyvavo edukacijoje Vilniaus rajono Mostiškių daugiafunkciniame centre, kur susipažino su saugaus eismo taisyklėmis. Edukaciją vedė Vilniaus rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Andželika Rakauskienė, kuri mažiesiems mokiniams aiškiai ir įtaigiai paaiškino, kaip svarbu saugiai elgtis kelyje.

Mokiniai sužinojo, kaip tinkamai naudotis pėsčiųjų perėjomis, kodėl būtina dėvėti atšvaitus tamsiu paros metu ir kaip svarbu būti budriems judriose gatvėse. Edukacijos pabaigoje mokiniai turėjo progą praktiškai išbandyti įgytas žinias – jie mokėsi pereiti kelią pagal saugaus eismo taisykles ir sprendė įvairias situacijas, kurios gali kilti kasdieniame gyvenime.

Dėkojame bendruomenės pareigūnei Andželikai Rakauskienei už nuoširdų darbą ir rūpestį mokant vaikus saugaus eismo taisyklių. Tikime, kad įgytos žinios ir praktiniai įgūdžiai padės mūsų mažiesiems mokiniams saugiai pasiekti mokyklą ir sugrįžti namo.

Rūpinimasis vaikų saugumu yra mūsų visų bendras tikslas, o tokios edukacijos yra puikus būdas užtikrinti, kad pirmokai žingsniuotų kelyje saugiai ir atsakingai.


Vasaros stovykla Mozūrų krašte: nuotykiai ir naujos galimybės

Mūsų mokyklos administracija rūpinasi ne tik akademiniais mokinių pasiekimais, bet ir su didžiausiu atsidavimu nuolat ieško finansavimo šaltinių bei patikimų partnerių, siekdama užtikrinti, kad mūsų mokiniai galėtų džiaugtis prasmingu ir turiningu vasaros poilsiu.

Džiaugiamės, kad rugpjūčio pabaigoje keli mūsų mokyklos mokiniai turėjo išskirtinę progą dalyvauti vasaros stovykloje, vykusioje „Bęsia“ poilsiavietėje, įsikūrusioje vaizdingame Mozūrų krašte, garsėjančiame įspūdingais ežerais ir nepaprasto grožio gamta.

Stovykloje mokiniai ne tik mėgavosi gamtos teikiamais malonumais, bet ir aktyviai dalyvavo daugybėje įdomių ir jų akiratį praturtinančių veiklų. Nauji draugai ir integraciniai žaidimai padėjo ne tik stiprinti bendrystę, bet ir ugdyti komandinio darbo įgūdžius. Išvykos į garsųjį Šv. Lipkos bažnyčios kompleksą, Olštyno planetariumą, pramogos nuotykių parke, bei ekskursijos po istorines Mozūrų vietas paliko neišdildomą įspūdį. Mokiniai susipažino su šio regiono kultūros paveldu, mėgavosi nuostabiais kraštovaizdžiais bei patyrė daugybę nuotykių.

Ši stovykla – puikus pavyzdys, kaip bendradarbiavimas su tarptautiniais partneriais suteikia mūsų mokiniams galimybę patirti naujus įspūdžius ir praplėsti akiratį. Nuoširdžiai dėkojame „Laisvės ir demokratijos“ fondui, palaimintojo M. Kolbe lenkų kalbos plėtros institutui bei Vilniaus rajono savivaldybės administracijai už šią įdomią patirtį. Jų dėka mūsų mokiniai galėjo ne tik pailsėti, bet ir praturtinti savo žinias bei užmegzti tarptautinius ryšius.